Vader en zoon Los tweede bij Buiten – Goed toernooi

Het mix-team Tom van der Voort/Pascal Wijnstekers heeft zaterdag het Buiten-Goed-toernooi van petanquevereniging Jan van Schaffelaar gewonnen. Vader en zoon Jan en Django Los werden tweede.


Er hadden zich 39 teams ingeschreven. Er werd op een bijzonder hoog niveau gespeeld maar er werden ook tactische fouten gemaakt waardoor partijen verloren werden.
GOED SPEL Na twee voorgelote partijen in de voorrondes werden de teams aan de hand van de resultaten onderverdeeld in een A, B en een C-poule. Er hadden zich van petanquevereniging Barneveld tien teams ingeschreven waarvan er vier door hun goede spel in de A-poule terechtkwamen. Twee teams – Jan en Django Los samen met team Ton Zwezerijnen en Kylian Los – kwamen elkaar in de halve finale tegen.

De kampioenen zijn geen onbekenden van de bond. Zij spelen op internationaal niveau en worden regelmatig naar het buitenland gezonden voor deelname op belangrijke rankingtoernooien. Er hadden zich zestien teams voor de A-poule geplaatst. Door het afvalsysteem bleef alleen de winnaar over.
De eerste ronde in de A-poule was het mixteam Van der Voort/Wijnstekers tegen Tim van Drunen/Tom Toonen van Puk Haarlem. Dit waren spelers die hun sporen ook al flink verdiend hadden maar kwamen er deze keer absoluut niet bij. Het werd 13-0.
De tweede partij was tegen het team van Petanque Barneveld, Bert Hiemstra en Ben Kort. Zij hadden de eerste partij overtuigend gewonnen met 13-2. In deze partij konden ze laten zien wat ze waard waren. Ook hier was de partij zeer snel gespeeld. Wederom 13-0 voor de kampioenen. Er werd een volledige 100%-score op het bord gebracht door het schieten van de boules.
De derde ronde was tegen Marcel Veldwijk en Colinda Mentink van EJBA uit Arnhem. Mentink heeft bij de dames op het hoogste niveau in Nederland gespeeld. Deze partij werd een totaal andere dan voorheen en doordat Veldwijk ook redelijk schoot en Mentink de boules op de but plaatste, pakten ze regelmatig punten. Maar ook zij waren tegen dit geweld niet opgewassen; 13-3.
Het team Jan en Django Los had met hun partijen toch veel meer moeite. De eerste tegen de broers Drunen van Puk, ook Nederlandse top, werd in hun voordeel beslist; 13-9. Dit was een lange partij op hoog niveau. In de halve finale, tegen een ander team van Petanque Barneveld, Ton Zwezerijnen en Kylian Los, werd het 13-5.
GLAD TERREIN Voor de finalepartij was vooraf bepaald dat deze op het gladde terrein gespeeld moest worden. Vader en zoon Los hadden deze dag daar nog niet gespeeld. De uiteindelijke winnaars moesten vol aan de bak. De latere kampioenen kwamen zelfs op achterstand. Het ging echt op het scherpst van de snede en de teams waren aan elkaar gewaagd. Het was een finale om van te smullen en het mixteam Van der Voort en Wijnstekers kon op het eind toch de partij naar zich toetrekken met een minimale winst van 13-11. Club en sponsor keken terug op ,,een perfecte dag.”